Zahraniční stáž

Pracovní stáž ve švédské škole ve městě Lessebo podnikl náš školní tým v rámci projektu Erasmus + . Rozděleni do menších skupin jsme se v průběhu celého týdne účastnili výuky, chodu a organizace školy. Za cíl jsme si kladli načerpat podrobné informace v souvislosti s dobře ukotvenou inkluzí ve švédském školství, načerpat nové formy inkluzivního vzdělávání a příklady dobré praxe ze země, kde je její míra vysoká. Očekávali jsme také konkrétní zkušenosti, jak lépe využít práci odborníků v systému školství. Odpovědi na naše otázky v této oblasti na základě pozorování, diskuse, sdílení a předávání zkušeností se švédskými kolegy byly však nad naše očekávání. Možná, že jsme našli i to, co jsme úplně primárně nehledali. Seznámili jsme se poměrně důkladně s organizací 1. a 2. stupně základní školy, s inkluzí, která je zde chápána zcela odlišným způsobem při porovnání s naším českým školstvím. Efektivní práce se žáky různých znevýhodnění i sociálně různých prostředí tkví především v přístupu a vybavení. Přínosné a obohacující bylo pro nás i konkrétní seznámení s filozofií švédské školy, jak pracovat se žáky s rozdíly obecně, s jinakostmi světa a jejich podpora a rozvoj multikulturní výchovy a vzdělávání, dále také jak se vypořádat s rostoucí etnickou a kulturní pestrostí současného světa, což v českém školství není zcela jistě tradiční zkušenost.

No a co jsme nečekali? Zvolnit, zklidnit, ubrat,…což bude v implementaci do našeho systému českého školství  velký oříšek. Výhodou při naší práci je náš malý kolektiv, schopnost se domluvit, rodinné prostředí a chuť😊

Myslíme ale také, že i my máme švédskému školství co nabídnout. Pestrost výukových metod, didaktika obecně, míra propracovanosti hodin, úroveň učitelské profese, to vše hovoří ve prospěch odkazu J.A.Komenského, který si u nás hrdě neseme😊

Děkujeme Domu zahraniční spolupráce za přínos, kterým pro nás pracovní cesta za hranice všedních dnů pod názvem Pojeďme se učit ven je a dlouho bude.

Jsme také rádi, že již nyní inspirujeme i větší školy v okolí, se kterými spolupracujeme a předáváme cenné rady a zkušenosti.

Tým škola Vítězná