Na ÖLANDU s Erasmem

Ze školy Vítězné tentokráte vyjeli na švédský ostrov Öland úplně všichni, co mohli a měli zájem. V rámci projektu Erasmus vyjeli na dlouhou cestu za poznáním jiných kultur, krajů a samozřejmě odlišného školního prostředí žáci 1. až 5. ročníku spolu s vyučujícími a asistenty. Jak funguje trajektová doprava, jak na ni využít větrné energie, jakými státy skutečně projedeme (a ne jen prstem po mapě), jaká jsou jejich hlavní města a jejich vlajky, že mají všechny severské země na vlajce kříž a z jakého důvodu, že je dánská vlajka jedna z nejstarších na světě, že je Švédsko království a v jejich čele stojí král … nevědí určitě ani někteří starší spolužáci z vyšších ročníků.
Dozvěděli jsme se také, že má ostrov Öland méně obyvatel než Trutnov a že se zde rekreuje v krásné pobřežní vilce královská rodina, že poblíž stojí hrad Borgholm, že je ostrov spojen s pevninou mostem z města Kalmar, že je to ostrov větrných mlýnů,  proč jsou tyto na ostrově a k čemu sloužily, jaký je rozdíl mezi mlýny holandského typu a otočnými mlýny, proč je Baltské moře omývající zde švédskou pevninu málo slané, že je tu moře hodně mělké a tvoří mokřiny, které skrývají velké množství ptáků, že vnitrozemí jižní části ostrova tvoří step Alvaret, k čemu slouží majáky a že se jeden z nich na jižním cípu ostrova jmenuje Lange Jan (na severní straně pak Lange Erik) a v jeho blízkosti odpočívají na obrovských balvanech volně žijící tuleni, které jsme pozorovali dalekohledem.
Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli les Trollskogen (les trolů), který byl místy zcela nepropustný, na oblázkové pláži jsme stavěli oblázkové věže pro štěstí a na památku, viděli vrak staré rybářské lodi, navštívili staré vikingské pohřebiště, kterých je na ostrově mnoho a doslechli se, kdo že ti Vikingové vlastně byli. Nadšeni jsme byli také losy, kteří jsou pro švédskou krajinu typičtí…a kochali se a hladili a hladili.

V chatkovém kempu u moře jsme se starali jeden o druhého, starší pomáhali mladším, společně si hráli a nepotřebovali mobily😊

Také jsme se dozvěděli vše o saunování, které je pro tuto krajinu typické, a jeho výhody a blahodárné účinky vychutnávali každý podvečer.

A co jazyk? Švédština je pro nás opravdu hodně nesrozumitelná řeč, tak jsme se snažili anglicky, menší i větší, každý se setkal s potřebou domluvit, a tak je pro nás motivace k učení jazyků mnohem větší.

Něco úplně nového na nás čekalo také ve švédských školách, které jsou tak jiné, moderní, …krásné, říkají všichni žáci. Paní ředitelka jedné z nich zmiňovala tři věci, bez kterých by se jejich výuka neobešla: „ wellbeing, knowledge, development“  (pohoda/bezpečí, vědomosti, rozvoj). To však máme se švédskými školami společné😊

No a další zážitky a vše ostatní o našem výletě do Švédska na společné výstavě, kterou pro všechny začneme připravovat hnedle v září. Termín uvedeme včas.

Děkujeme všem, že jsme mohli vyjet za hranice všedních dnů…jsme prostě Vítězná škola😊

Více fotek z téhle akce naleznete na FB školy https://www.facebook.com/zs.vitezna/